انواع سینک ظرفشویی را میتوان بر اساس ویژگیهای مختلفی دستهبندی کرد. این ویژگیها شامل مواردی چون: جنس، شکل طراحی، کاربرد و… هستند. هرچه زمان میگذرد و متخصصان طراحی داخلی به متدهای جدیدتری برای دیزاین (Design) منازل میرسند، چیزهایی مانند سینک ظرفشویی هم به موازات آن متدها تغییر میکنند.
تا همین 10 سال پیش، عملا خبر خاصی از انواع سینک ظرفشویی نبود. اکثر منازل سینکشان شبیه هم بود و عموما سینکهای فلزی هم مورد استفاده قرار میگرفتند که بصورت روکار کنار دیوار نصب میشدند. اما در سالیان اخیر چنان تنوعی در بازار این محصولات بوجود آمده که گاهی اوقات با دیدن برخی از مدلهای جدید دچار تعجب میشویم.
مزیتهای این تغییرات و بوجود آمدن مدلهای جدید زیاد است؛ از جمله: ایجاد تنوع در طراحی داخلی منازل، راحتتر شدن کار با سینکها، زیباتر شدن آنها و… اما؛ یک مشکل هم با خود به همراه دارند. مشکل مذکور، عبارت است از سختتر شدن انتخاب یک سینک ظرفشویی مناسب!
در این مقاله، قصد داریم که شما را با انواع سینک ظرفشویی آشنا کنیم و بگوییم که هر دسته از این محصولات، چه ویژگیهایی دارند. با گوفر همراه باشید.
انواع سینک ظرفشویی چگونه دستهبندی میشوند؟
سینکهای ظرفشویی بخش مهمی از آشپزخانه هر منزلی هستند و ما برای شستن ظروف، ضدعفونی و آب کشیدن میوه و سبزیجات و انجام کارهای دیگر، بصورت روزانه به آنها نیاز داریم. گفتیم که این دستهبندیها بر اساس ویژگیهای مختلفی انجام میشوند. آشنایی با این دستهبندیها کمک میکند تا حین خرید سینک ظرفشویی بتوانیم بهترین انتخاب را داشته باشیم.
ویژگیهای مختلفی هستند که میتوانیم بر اساسشان این محصولات را دستهبندی کنیم ولی، در این مطلب دو ویژگی مهم را مدنظر قرار میدهیم تا با آنها انواع سینک ظرفشویی را معرفی کنیم:
- نوع طراحی: روکار بودن و توکار بودن
- جنس بدنه: فلزی، شیشهای و…
در ادامه، این دو مورد را بصورت مفصل مورد بررسی قرار میدهیم. ناگفته نماند که روکار بودن یا توکار بودن سینک، مهمترین مساله در بررسی این محصول است. چرا که رنگ، جنس، اندازه و… اگرچه اهمیت خاص خودشان را دارند ولی حتی اگر مطلوب ما نباشند؛ باز هم میتوانیم با سینک نامطلوب خود کار کنیم.
ولی اگر مورد مناسب برای ما سینک توکار باشد و ما از سینک روکار استفاده کنیم و یا بالعکس؛ حتما دچار مشکل خواهیم شد. در نتیجه، بهتر است بیش از هر چیز به شکل و طرح انواع سینک ظرفشویی توجه داشته باشید.
بیشتر بدانید: تفاوت سینک روکار و توکار
سینک ظرفشویی روکار
مدل روکار متداولترین شکل سینک ظرفشویی است و از قدیم همین مدل مورد استفاده قرار میگرفت. نحوه نصب سینک ظرفشویی روکار اینگونه است که آن را روی کانتر و روبروی شیر آب قرار میدهند. نحوه نصب و یا جداسازی آن تقریبا آسان است و با سفت و شل کردن چند پیچ و مهره انجام میشود.
به همین خاطر، بعضی از خانوادهها ترجیح میدهند که نصب را خودشان انجام دهند و هزینهای برای نصبش کنار نمیگذارند. قیمت سینک ظرفشویی روکار نسبت به مدل توکار ارزانتر است. با توجه به قیمت ارزان و هزینه پایین نصبش، استفاده از این نوع سینک از نظر اقتصادی به صرفهتر است.
در میان انواع سینک ظرفشویی میتوان مدل روکار را سادهترین نوع دانست. کسی که از سینک روکار داخل آشپزخانهاش استفاده میکند؛ خیلی اهل طراحی داخلی و زیبا کردن دیزاین آشپزخانهاش نیست. البته این حرف به معنای بد بودن سینک روکار نیست. بلکه، مدل روکار ساده است و به هر نوع دکوراسیونی هم میآید مگر اینکه، طراحی آشپزخانه شما کاملا مدرن باشد و چنین مدلی برای دکوراسیون مدرن اصلا جالب نیست.
مزایا
پس، اگر طراحی داخلی آشپزخانه شما معمولی است و از طرف دیگر، میخواهید از نظر اقتصادی خرید به صرفهای داشته باشید؛ بهتر است به خرید سینک ظرفشویی روکار فکر کنید. علاوه بر اینها، مزیتهای دیگری هم دارد که در ادامه ذکر میکنیم:
- حین شستن ظروف داخل آن، قطرات آب کمتری به اطراف میپاشد.
- اگر دیر به دیر آن را تمیز و خشک کنید هم خیلی توی چشم نیست.
- لبههای آن بالاتر از سطح کانتر هستند و این موجب میشود شستن ظروف و همچنین، تمیز کردن خود سینک راحتتر شود.
بخاطرچنین مزیتهایی، خانوادههایی که نسبتا پرجمعیت هستند و در طول روز مجبورند تعداد زیادی ظرف را بشویند؛ بهتر است از میان انواع سینک ظرفشویی مدل روکار را انتخاب کنند. در این صورت، میتوانند تعداد زیادی ظرف را بدون خیس شدن اطراف سینک و بدون هیچ مشکلی بشویند. از طرف دیگر، ضرورتی هم ندارد که هر بار پس از تمام شدن شستوشوی ظروف؛ سینک را تمیزکرده و بعد خشک کنند.
معایب
تا اینجا بیشتر به مزایای مدل روکار اشاره کردیم، ولی حالا بهتر است به معایب آن نیز بپردازیم. البته این را گفتیم که ظاهر آن بسیار ساده است و اصلا برای آشپزخانههایی که فضای تجملاتی و دکورپردازی مدرن دارند مناسب نیست.
یکی از مهمترین معایب این سینکها، نداشتن تنوع در ظاهر و رنگشان است. انواع سینک ظرفشویی روکار را شاید تنها بر اساس اندازه و کیفیت ساخت بتوان دستهبندی کرد. چرا که طراحی ظاهری و حتی رنگ آنها مشابه است. در نتیجه، اگر زمانی تصمیم بگیرید برای خرید یک سینک روکار جدید هزینه کنید؛ احتمالا کمتر کسی متوجه این تغییر میشود.
سینک ظرفشویی توکار
در دستهبندی بر اساس شکل ظاهری، نوع دوم سینکهای توکار هستند. مدل توکار از نظر ویژگیهای مختلف، دقیقا نقطه مقابل مدل روکار است.
سینک توکار تنوع بسیار زیادی دارد. به همین خاطر، باید از قبل کابینتی که میخواهید سینک را رویش قرار دهید آماده کنید. کابینت باید به اندازه سینک انتخاب شود و حتما لازم است که یک نصاب حرفهای برش را انجام دهد. بعد از برش، نصب سینک توکار هم کاری تخصصی است و خانوادهها نمیتوانند خودشان این کار را انجام دهند.
همچنین، قیمت سینک ظرفشویی توکار بیشتر از مدل روکار است. به همین خاطر، و با درنظر گرفتن هزینه نصب آن؛ به صورت کلی گرانتر از مدل روکار به شمار میآید.
عموما خانوادههایی که طراحی داخلی آشپزخانهشان مدرن و زیبا است؛ از میان انواع سینک ظرفشویی به سراغ خرید سینک توکار میروند. آنها حاضر هستند که برای خرید زیباترین مدل هزینه کنند و بابت نصب آن نیز پول خرج کنند.
مزایا
مهمترین مزیت سینک توکار، زیبایی آن است. این محصولات تنوع ظاهری بسیار بالایی دارند. از نظر شکل طراحی، جنس و البته رنگ کاملا متنوع هستند. بنابراین، شما میتوانید به تناسب تم رنگی آشپزخانهتان یک رنگ زیبا را انتخاب کنید. حتی میتوان جنس این سینکها را هم بر اساس وسایلی که داخل آشپزخانه قرار دارند، انتخاب کرد.
هر وقت هم بخواهید میتوانید بعد از مدتی سینک فعلی را عوض کنید و از بین انواع سینک ظرفشویی توکار، یک مدل جدیدتر بخرید. با انجام چنین کاری، ظاهر آشپزخانهتان حسابی نونوار خواهد شد. همین یک تغییر میتواند تم رنگی و شکل دیزاین آشپزخانه را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار بدهد.
معایب
اگرچه مدل توکار ظاهرش شیک و باپرستیژ است ولی به همان اندازه هم نیاز به رسیدگی دارد. تقریبا هربار که داخل آن چیزی میشویید، بهتر است بعدش دورتادور سینک را آب بکشید و بعد با یک دستمال آن را خشک کنید. اگر قطرات آب یا کف مایع ظرفشویی روی سینک بمانند و خشک شوند؛ ظاهر زشتی به آن میدهند. خشک کردن و از آن مهمتر، شستشوی سینک توکار نیز قواعد خاص خودش را دارد.
مشکل بعدی، نداشتن لبه برجسته است. سینک توکار برعکس مدل روکار؛ دارای لبههای برجسته نیست و به همین خاطر حین شستن ظروف ممکن است اطرافتان خیس شود. به همین خاطر است که توصیه میکنیم حتی موقع شستن ظرف پای سینک توکار، از یک روبند پلاستیکی برای خودتان هم استفاده کنید. چرا که در غیر اینصورت؛ لباسهایتان نیز خیس خواهند شد.
انواع سینک ظرفشویی بر اساس جنس
بعد از بررسی اصلیترین دستهبندی انواع سینک ظرفشویی که بر اساس طراحی ظاهری آنها بود، میخواهیم به سراغ جنس سینکها برویم. سینکهای روکار عموما آلومینیومی هستند و هم از نظر رنگ و هم از نظر طراحی، مشابه یکدیگرند. البته، برخی مدلها نیز طراحی شده که باوجود روکار بودن ظاهر خاصی هم دارند ولی؛ اکثر این سینکها ساده و شبیه یکدیگر هستند.
اما مدلهای توکار کاملا متفاوت هستند و تنوع زیادی دارند. بخش زیادی از تنوع آنها، به جنس بدنهشان بازمیگردد. هر جنس، رنگ خاص خودش را دارد و از ویژگیهایی بهره میبرد که باید حین نصب آنها، موقع استفاده و حتی زمان شستشو و تمیز کردنشان مدنظر قرار دهید.
سینک ظرفشویی گرانیتی یا کامپوزیت
این نوع سینکها ظاهر بسیار زیبا و خیره کنندهای دارند. علاوه بر آن، از بابت مقاومت و استحکام هم قابل قبول هستند. این ویژگی موجب میشود تا نگران خوردگی یا شکنندگی آنها نباشید. برخی افراد میترسند که اگر ظروف سنگین را روی سینک گرانیتی قرار بدهند و یا اگر شیء تیز و سنگینی روی آن بیفتد؛ ممکن است به این سینک آسیب برساند.
ولی در میان انواع سینک ظرفشویی این جنس جزو مقاومترینها به شمار میرود. علاوه بر آن، میتوانید مطمئن باشید که کمترین میزان لکه رویش باقی میماند. پس اگر جزو افرادی هستید که ممکن است نتوانید همیشه پس از شستن ظروف، سینک خود را آب گرفته و بعد خشک کنید؛ مدل گرانیتی گزینه بهتری برایتان خواهد بود.
سینک ظرفشویی سنگی
سینکهای ظرفشویی سنگی از دو نوع سنگ مصنوعی و طبیعی ساخته میشوند. این سینکها بخاطر تهیه شدن از سنگ، ظاهر منحصر به فردی دارند. بنابراین، اگر میخواهید دکور آشپزخانه خود را حسابی خاص طراحی کنید، بد نیست از بین انواع سینک ظرفشویی به سراغ این جنس بروید.
از نظر بهداشتی هم سینکهای سنگی مزیت بسیار مهمی دارند. با توجه به اینکه سطح سینک ظرفشویی همیشه خیس یا مرطوب است، محیط مناسبی برای رشد انواع قارچ و باکتری فراهم میشود. ولی سینکهای سنگی از رشد قارچ و باکتری جلوگیری میکنند.
مزیت بعدی، مقاومت بسیار بالای آنها در برابر ضربه، حرارت و وزن است. بنابراین، میتوان سینکهای سنگی را در بین انواع سینک ظرفشویی یکی از ایدهآلترینها دانست ولی به همان اندازه، قیمت بالایی هم دارند. سنگ صابونی و سنگ مرمر، دو تا از مدلهای متداول و پرطرفدار از بین این سینکها هستند.
سینک ظرفشویی سرامیکی
جنس سرامیکی بدلیل بهره بردن از لعابهای ویژه، نوعی درخشندگی با خود به همراه دارند که این درخشندگی، میتواند زیبایی فوقالعادهای به آشپزخانه شما ببخشد. البته از نظر مقاومت، در سطح پایینتری نسبت به جنسهای قبلی قرار میگیرد. زیبایی و ظرافت آنها نیاز به مراقبت هم دارد و بهتر است از وارد شدن ضربه و یا از قرار دادن ظروف سنگین بر روی این نوع سینک جلوگیری کنید. در غیر اینصورت، احتمال برداشتن خط و خش و از بین رفتن زیبایی ظاهرشان وجود خواهد داشت.
در مقایسه با انواع سینک ظرفشویی جنس سرامیکی قیمت مناسبی دارد. خانوادههایی که تمایل دارند سینکی زیبا و شیک بخرند ولی بودجه زیادی برای این کار در اختیار ندارند؛ بهتر است به فکر خرید سینک سرامیکی باشند.
سینک ظرفشویی شیشهای
یکی از طراحیهای زیبا برای دکوراسیون آشپزخانه، انتخاب سینک ظرفشویی شیشهای است. چرا که اگر این سینک در کنار اجاق گاز و هود قرار بگیرد، تناسب فوقالعاده زیبایی با یکدیگر برقرار میسازند. در بین انواع سینک ظرفشویی تنها جنسی که میتواند این تناسب و هماهنگی ظاهری را ایجاد کند، سینک ظرفشویی شیشهای است.
اما توجه داشته باشید که سینک شیشهای بیشترین نیاز را به توجه و رسیدگی دارد. اول از همه، باید مراقب ظرافت این جنس باشید. وارد شدن ضربه، تغییر دمایی ناگهانی، گذاشتن ظروف سنگین و… میتوانند باعث افتادن خط و خش و یا حتی شکستن این سینکها شوند.
از این مساله که بگذریم، به لکههایی میرسیم که هربار پس از شستن ظروف بر روی سینک شیشهای باقی میمانند. اگر به فکر خرید سینک ظرفشویی شیشهای هستید، حتما یک دستمال مناسب هم برایش تهیه کنید تا همیشه آن را تمیز و خشک نگاه دارید. در غیر اینصورت ظاهر زشت و کثیفی به خود میگیرد.
سینک ظرفشویی فلزی (استیل ضد زنگ، مس و…)
سینکهای فلزی در مقایسه با انواع سینک ظرفشویی که ذکر کردیم، ظاهر نسبتا کلاسیکی دارند. خصوصا سینکهای آلومینیومی که اکثر سینکهای روکار نیز از همین جنس ساخته میشوند و سالهاست که در اکثر خانهها سینکهای آلومینیومی بکار میروند.
جنس مسی نوع دیگری از سینک ظرفشویی فلزی است. ظاهر آن کمی متفاوتتر و خاصتر است و از نظر زیبایی و مقاومت، گزینه مطلوبی به نظر میآید. اما به مرور زمان از درخشندگیاش کاسته میشود و شاید مجبور شوید که آن را تعویض کنید. اما در کل، اگر مقاومت و استحکام سینک برایتان اولویت بالایی دارد؛ در خرید سینک ظرفشویی فلزی هیچ شک و تردیدی نداشته باشید.
نتیجهگیری: بهترین انتخاب از بین انواع سینک ظرفشویی
در این مقاله دو دستهبندی مهم را برای انواع سینکهای ظرفشویی معرفی کردیم. مورد اول، دستهبندی بر اساس شکل ظاهری آنهاست که به دو نوع سینک روکار و سینک توکار تقسیم میشوند. دستهبندی دوم هم، بر اساس جنس بدنهشان انجام میشود و بیشتر به سینکهای توکار مربوط هستند.
آشنایی با انواع سینک ظرفشویی از نظر روکار یا توکار بودن و همچنین، از نظر جنس بدنه به شما کمک میکند تا بهترین سینک ظرفشویی را برای آشپزخانهتان انتخاب کنید. مدلهای توکار، بیشتر برای آشپزخانههایی که دکور شیک و مدرنی دارند مورد استفاده قرار میگیرند. قیمت بالا و هزینه نصبشان و البته، نیاز به مراقبت و رسیدگی جزو مشکلات استفاده از این نوع هستند. اما در عوض ظاهر بسیار زیبایی به آشپزخانهتان میدهند.
در سوی دیگر هم، سینکهای روکار قرار گرفتهاند که قیمت ارزان، راحت بودن نصب، دوام و استحکام بالا، جزو مزیتهایشان به شمار میروند. ولی ظاهر ساده و معمولی آنها باعث میشود تا فقط برای آشپزخانههایی مناسب باشند که دکوراسیون سادهای دارند.